Spania er og forblir nordmenns feriefavoritt, men overraskende få har opplevd det landet virkelig har å by på. Vi gir deg våre tre beste roadtrips som alle lett er tilgjengelig fra internasjonale flyplasser.

#1 Bilbao – San Sebastián

Baskerland rundt!

Om du flyr til Bilbao eller San Sebastian er ikke så nøye, men «Baskerland rundt» gir helt unike opplevelser. Den dramatiske naturen; fra stupbratte klipper til bortgjemte surfestrender.

Etter at du bli sliten av å se på prisbelønnet arkitektur, kan du når som helst slå deg ned på en lokal Pinthxos-bar og bare nyte regionens råvarer. Baskerne er veldig gjestfrie av seg, og vil at du skal sitte igjen med et ferieminne utenom det vanlige.

Guggenheim-muséet i Bilbao er et must uavhengig om du er kunstinteressert eller ikke. Om ikke annet kan du bygge opp appetitt til lunsjen. Spaser gjennom markedet Mercado De La Ribera for det beste og ferskeste innen fisk, kjøtt og ost.

Guggenheim-muséet i Bilbao er et must uavhengig om du er kunstinteressert eller ikke. Om ikke annet kan du bygge opp appetitt til lunsjen. Spaser gjennom markedet Mercado De La Ribera for det beste og ferskeste innen fisk, kjøtt og ost.

På vei til San Sebastian stopp innom den bitte-lille halvøyen GaztelugatxeHer  finnes en gammelt kloster kalt San Juan de la Gaztelugatxe som befinner seg på toppen av lite fjell. Det er 241 trappetrinn til toppen, men det er absolutt verdt det iform av utsiken! Ved toppen kan du ringe i bjellen utenfor tre ganger, og ønske deg noe.

Sammenlignes med Rio de Janeiro

Det er ikke uten grunn San Sebastian blir kalt Europas Rio de Janeiro.  Steinformasjonen, skremmende lik Arpoadoren i Rio, skiller surfestranden Zurriola og den kritthvite Concha beach. Akkurat på samme måte som Ipanema og Coppacabana. Ikke nok med det. Den nevnte steinen har selvfølgelig en Jesus-statue på toppen, akkurat som i Rio.

Bahia de la Concha, San Sebastian

Copacabana?

San Sebastian har førsteklasses bademuligheter i det friskeste vannet du kan tenke deg, og er et mekka utenom det vanlige for den matinterreserte. Visste du at San Sebastian har verdens største tetthet av Michelin-restauranter? Om du synes prisen blir i overkant stiv kan du alltid sette deg ned med en iskald halvliter og noen lette retter i gamlebyens trange gater. Det er vanskelige å ikke bli sjarmert av Donostia, som baskerne selv kaller denne idylliske byen.

TIPS: Når du først har leiebil og er på tur, hvorfor ikke svippe innom Frankrike? Ta et surfekurs i Biarritz eller dra på dykking i Saint-Jean de Luz! Muligheten er mange rundt Biscaya-bukten.

 

 #2 Malaga – Jeréz 

Tour de Andalusia

Mange nordmenn flyr til Malaga årlig, men har en lei tendens til å bare bli værende der. Ikke missforstå oss. Malaga er en nydelig by som byr på en rekke familieaktiviter, og har en lett tilgjengelig strand. Men du skal ikke langt ut av byen før du har en strand helt for deg selv!

Kjør gjerne retning Nerja, som bla. er kjent for sine ‘dryppehuler’ (forøvrig verdt å sjekke ut), og finn deg en mer autentisk strand. Nerja er en sjarmerende liten by som har klart å beholde den opprinnelige atmosfæren som var i den pitoreske fiskelandsbyen.

I Naturreservatet Acantilados de Maro finner du flere strender som er nevnt på Spania topp10-lister :

Playa la Caleta de Maro blir gang på gang trukket frem som den beste, men sjekk ut mer bortgjemte Playa las Calas del Pino, familievennlige Playa El Cañuelo, eller Playa de Calahonda som opptrer på nærmeste samtlige av Andalusias solgte postkort.

Etter en dagstur til Nerja og utvalgte strender rundt legg turen til fjellene, nærmere beste Ronda.

Ikke for folk med høydeskrekk!

En times biltur nord fra Marbella, opp en svingete fjellside ligger en av Spanias eldste og mest spektakulære byer, nemlig Ronda (750 moh).  Den autentiske lille byen har en  dramatisk beliggenhet på et platå som deles i to av en kløft ved elven Guadalevín . Elven graver seg dypere og dypere ned i fjellet, og har skapt et stup på 150 meter. Ronda er en stor turistattraksjon, men Costa del Sol-ferierende Nordmen pleier å overse den. Ronda er en reise i tid, og tiden fra den kun var sett på som en ‘Siesta-by’ er for lengst over!

LES også : Leiebil Malaga

Mange hopper over Jeréz, og drar direkte til Gibraltar eller Cordoba, men de går virkelig glipp av noe! Jeréz er kjent som Sherry-hovedstaden i Spania, og er det en ting du må gjøre her så er det å smake på den forførende drinken. Dra på en Bodega-tour (bar til bar-konsept) eller dra på en hvilken som helst lokal taberna hvor de serverer på tapp (!).

Jeréz er fint plassert på UNESCOs verdensarvliste, ikke pga. spektakulære byggverk eller kunst, men pga. livsstilen, atmosfæren, kulturen og Flamenco-dansen. Spiser du middag på de riktige stedene er ikke dansere et ukjent skue. Det er dog vel verdt å betale seg inn på et show. Er du riktig sprek hiver du deg på dansekurs!

Den gamle mauriske byen er også kjent for sine mange hesteshow. Om du er interresert anbefaler vi den Kongelige Andalusiske Rideskole på det sterkeste! 

 #3 Vigo – La Corona

Når vi snakker om det ekte Spania, er det vanskelige å ikke nevne Galicia. Det vakre, lille hjørnet av en region som utgjør “frimerket” på det Spanske kartet er den mest ukjente.

Vegetasjonen er en helt annen enn på Costa Brava og Costa Blanca, men til gjengjeld slipper man turistmassene. Kanskje det er regnet som skremmer dem? Det fuktige, men milde klimaet gjør Galicia til den grønne og fruktige perlen den er.

Her finner du verdens reneste strender (113 blå flagg), og sjømat av aller ypperste kvalitet. Krabbe, østers og kamskjell serveres rett fra sjøen på små lokale restaturanter, til en billig penge. Om du er heldig får du kanskje også prøve “langhals”, som er kjent som en av verdens dyreste og mest eksklusive sjømatretter. Dette mye pga. den store risikoen lokale sankere tar ved å innhente denne delikatesssen. 

Galicerne er etterkommere av kelterne, og har alltid mat og drikke å by på. Har du prøve hvitvinsdruen Albariño? Den har sin opprinnelse fra Rias Baixas, nord for Vigo, hvor du finner tusenvis av hektar av såkalte Pergolas. 

Kun 9000 nordmenn besøkte Galicia i fjor. Her kunne de se katolske pilgrimer valfarte til alle katedralers mor, Cathedrale Santiago de Compostela, i byen med samme navn. Byen er bygget rundt dette vidunderlige byggverket som forøvrig også finner sin plass på UNESCOs verdensarvliste. 

Dra videre nordover retning La Corona, og opplev den bratte kystlinjne som kan minne litt om den de har i Irland. Se, og opplev noen av Europas eldste fyrtårn. Kjenn den deilige sjølukten og hør på bløgene bruse. Dette er virkelige et sted hvor man får ro i sjelen.

TIPS: Om det er vanskelig å komme seg til Vigo, anbefaler vi flyplassen i Porto som ikke er mer enn halvannen time unna.