Slik får du billigst og best pris på leiebil – unngå overraskelser ved leie av bil

Nordmenn er ivrige etter leiebil – enten det er i ferien eller i jobbsammenheng.

Det er mange feller å gå i og det kan være vanskelig å orientere seg i jungelen av aktører, bilklasser og regler. Dessuten varierer prisene fra dag til dag – du kan dermed spare tusenlapper av å gjøre et kvalifisert valg når du skal leie bil.

For å unngå at denne opplevelsen ikke blir dyrere enn antatt gir vi deg våre beste tips for å få den beste og billigste leiebilen. Med svært enkle grep kan du gjøre leiebilen langt billigere og ikke minst hyggeligere.

Sjekk pris fra flere aktører

Husk å alltid sjekk pris på leiebil fra flere aktører enten det er Avis, Hertz, Budget eller andre leiebilaktører. Bruk sammenligningstjenester som Finn, Kayak eller Leiebilpriser.no som enkelt sammenligner priser for leiebil fra alle aktørene. 

Bestill leiebil i god tid i forkant

De fleste utleiefirmaene benytter seg av «flytende leiebilpriser» hvilke betyr at prisene varier dag fra dag. Tidspunktet du bestiller din leiebil kan derfor være svært avgjørende for prisen. Dersom du er ute i god tid forkant kan det være store penger å spare på leiebil – gjerne så tidlig som mulig og helst ukes- eller månedsvis i forkant. Ved å gjøre dette vil du få en bedre pris enn om du kun bestiller et par dager i forveien. Utvalget av ulike typer biler vil da også være større og du kan velge den leiebilen som faktisk passer dine behov.

Sjekk pris fra flere leiebilselskaper

Registrer deg på nyhetsbrev til ulike leiebilselskaper og få gode tilbud og rabatter

Registrer deg på nyhetsbrevene til de ulike  bilutleiefirmaer. Du kan da motta kampanjekoder for kommende kampanjer. Vær oppmerksom på tilbud som er tilgjengelige for kun abonnenter. Bli med i et selskaps lojalitetsprogram, og du kan spare enda mer, samt tjene ekstra poeng f.eks. SAS Eurobonus.

 

Bestill leiebil på nett for å spare penger

Leiebilselskapene tilbyr rimeligere priser på

nett fordi de da har lavere administrasjonskostnader – dette kan komme deg som forbruker til gode. Du kan selvfølgelig sjekke pris hos Avis, Hertz og Budget, men dette er tidkrevende arbeid. Vi anbefaler derfor å bruke en sammenligningstjeneste som Momondo, Finn eller Leiebilpriser.no. Denne typer tjenester sammenligner priser fra flere leiebilselskap og du kan spare både tid og penger.

Bonustips: Flere sammenligningsselskaper som for eksempel Leiebilpriser.no tilbyr ofte rabatt og kampanjepris som gir 10-30% rabatt på leiebilen.

 

Sjekk kontrakten nøye

Sjekk alltid kontrakten nøye – også det med liten skrift. Er prisen du har avtalt en totalpris eller vil det komme ekstra utgifter utenom? Hva er reglene for kilometer; begrenset eller ubegrenset? Hva er reglene for å fylle på bensintanken igjen ved tilbakelevering? Hva er egenandel ved eventuell skade?

 

Husk å ta med førerkort

Husk å alltid ha med førerkort når du skal leie bil dersom ikke risikerer du å ikke få utlevert bilen. Dette gjelder naturligvis alltid når du er ute å kjører i trafikken også.

 

Leiebil er ofte rimeligere i helgene

Dersom du har mulighet bør du leie bil i helgen fremfor ukedager. Dette er fordi det ofte er billigere å leie i helgene enn ukedag og du kan dermed spare penger på dette. Flere bilutleiebilselskaper definerer helg fra sent torsdag til sent søndag eller tidlig mandag. Da er leieprisen ekstra gode grunnet mindre etterspørsel fra bedriftskunder i helgen.

 

Hva skjer med eventuelt motorstopp?

Har du husket å sjekke med utleieselskapet hvor du skal ringe dersom du skulle få motorstopp? Selv helt nye biler kan få dette, men heldigvis ikke så ofte.

Bonustips: Leiebiler bestilt igjennom Leiebilpriser.no inkluderer som oftest gratis veihjelp ved motorstopp.

 

Unngå å leie fra flyplassen dersom mulig

Det de fleste ikke er klar over er at dersom du leier en leiebil på en flyplass kommer det flyplasstillegg på leiebilen. Det kan derfor ofte lønne seg å leie en bil i sentrum, på en togstasjon eller andre steder enn en flyplass. Et tips kan derfor være å søke alternativt hentested. Det lønner seg å plukke opp leiebilen fra en stasjon i sentrum for eksempel, eller andre nærliggende steder.

Bonustips: Dersom du allikevel ankommer med fly og skal hente utleiebilen din på flyplassen, er det viktig å huske på å oppgi ditt flightnummer når du booker din leiebil. Det gjør at bilutleieselskapet kan holde tilbake din bil om det skulle bli forsinkelser på flighten.

 

Velg bare tilbud som innebærer gratis avbestilling

Dersom mulig forsøk å finne et tilbud du kan avbestille uten kostnad opptil 24-48 timer før bilen skal hentes ut. Dette betyr at du da kan velge et billig tilbud mange måneder i forkant som vil gi rimeligere pris, men også at du har valget å kansellere bilen gratis dersom noe skulle oppstå.

Tips: De fleste tilbudene via Leiebilpriser.no inkluderer gratis kansellering og endring.

 

Lengden av leieforholdet og kjørelengde på leiebilen

Lengden du leier din leiebil er avgjørende for prisen. Det vil normalt være rimeligere å leie en bil i 7 dager (1 uke) fremfor å kun leie den i fire eller fem dager. Sjekk derfor gjerne om det er en prisforskjell fra fire til syv dager da snittprisen per dag for leiebilen normalt vil reduseres jo lenger du leier bilen.

Se etter leiebiltilbud og sjekk alltid om det er begrenset eller ubegrenset kjørelengde i tilbudet. Det kan fort bli veldig dyrt om leieavtalen kun var begrenset med kilometer og du overskrider dette. Ofte kan det koste kr 3-6,- ekstra per kilometer for ekstra kjørelengde.

Bonustips: Mange av tilbudene du finner på Leiebilpriser.no inkluderer ubegrenset kilometer på leiebilen og du slipper da å betale for ekstra kjørelengde og kan dermed potensielt spare tusenvis av kroner.

 

Ikke legg til en ekstra sjåfør med mindre det er gratis

Det er ofte atskillig billigere bare å føre opp én sjåfør. Bilutleiefirmaene legger som regel på kr 50-75 per ekstra person som skal kunne kjøre bilen ofte med et minimumsgebyr rundt kr 200,-

Vi gjorde et søk og hos en Fransk leiebilaktør firedoblet leieprisen seg fra 95 kroner per dag for standardpakken, til 315,- kroner dagen for «premiumpakken» som inkluderer en ekstra sjåfør.

 

Spar penger ved å leie en diesel leiebil

Dette er ikke alltid tilfelle, men det kan ofte være lønnsomt å bestille en diesel-leiebil og diesel er ofte rimeligere enn bensin i utlandet som i Norge. Her kan du spare en del spesielt om du har tenkt å kjøre over lengre distanser.

 

Ta med eget barnesete dersom mulig

Det vil ofte lønne seg å ta med eget barnesete dersom mulig. Ja, det vil koste noen hundrelapper ekstra i avgift til flyselskapet å ta det med, men leiebilselskapene krever ofte opp mot kr 500-600,- ekstra per uke dersom du skal leie bilsete fra dem. Så her kan det være ekstra mye å spare dersom du skal leie bilen over to-tre uker eller mer. Man vet heller ikke hvilke kvalitet barnesetet er av dersom man skal leie av bilutleieselskapene.

 

Velge en bilklasse opp?

I de fleste tilfeller bør du velge en leiebil som passer dine behov – er du kun to personer og har lite bagasje er det rimeligst med en liten leiebil eller en økonomiklasse. Men er dere flere personer kan det være ubehagelig og upraktisk å velge en liten bil. Tenk derfor nøye gjennom antall passasjerer og ikke minst hvor mye bagasje dere har. Sjekk gjerne pris for en bilklasse opp, og da kan bli overrasket. Ofte er det ikke så veldig mye som skiller prisene på dette og det kan derfor lønne seg – i alle fall for komforten sin del.

 

Unngå å leie bil med GPS og spar penger

I mange store Europeiske byer krever leiebilselskapene +/- kr 100,- ekstra per dag for leie av GPS. Dette kan fort bli mange tusen dersom man leier bilen for flere uker. Vi anbefaler derfor å bruke mobilen din som GPS – spesielt om det er i Europa hvor nå takstene for streaming er blitt mye rimeligere de siste årene med de nye EU-reglene for lasting av data på mobil.

 

Lever inn bilen på samme sted som du leide den

Dersom du tenker å levere inn bilen ett annet sted enn hvor du leide den bør du være klar over at dette kan gi en nokså høy økning i prisen. Så dersom du har mulighet vil vi alltid anbefale å levere bilen tilbake samme sted hvor du tok den ut.

 

Husk å levere leiebilen tilbake i tide

Ved for sen tilbakelevering vil det ofte komme dyre ekstragebyr. Planlegg tilbakeleveringen derfor nøye og legg gjerne inn en god buffer med tid i tilfelle kø eller lignende. Om du allikevel har behov for å leie den lengre enn først antatt anbefaler vi å ringe leiebilselskapet og si ifra og avtale hva det vil koste å leien bilen en dag eller to ekstra.

 

Fyll alltid opp tanken på leiebilen ved tilbakelevering

Når du skal levere tilbake leiebilen gir flere bilselskap deg valget om å levere tilbake bilen med halvtom tank eller mer/mindre. Dersom du velger å gjøre dette skal du være klar over at bilutleieselskapene tar veldig godt betalt for å fylle på tanken for deg. Ikke bare tar de påslag på bensinen/dieselen, men de tar også ekstra gebyr for fyllingen. Dette kan fort koste deg mange hundre kroner ekstra bare i gebyrer.

Vårt tips er derfor å alltid levere tilbake leiebilen med full tank for å unngå dyre gebyrer.

Bilutleienemda

For billeie i Norge er det opprettet en egen klagenemnd for bilutleie. Dette er et samarbeid mellom Forbrukerrådet og Norges Bilutleieforbund. Behandlingen i Bilutleienemnda er gratis.

Mer informasjon hos Forbrukerportalen.no – Klagenemnd bilutleie